folletos_imanes
31 de de maig de 2022
Campanya informativa per a millorar la seguretat de les nostres persones majors
Consells per a evitar ser víctimes de delictes i estafes al carrer, per tetèfon o internet i a la pròpia llar

Disortadament, hi ha persones sense escrúpols que veuen a les persones majors com a víctimes fàcils d'enganys, estafes, furts... delictes que succeeixen en entorns com el carrer o la pròpia casa i que també es cometen a través del telèfon o d'internet.

Des de l'Ajuntament de Picanya s'ha posat en marxa una campanya informativa amb una sèrie de consells, vàlids per a qualsevol persona, però que considerem especialment importants per a les persones majors.

En esta campnya s'ha enviat un tríptic informatiu, amb consells de seguretat, i un imant de nevera (amb els telèfons de la policia local i l'Ajuntament de Picanya i també el d'emergències, 112). L'enviament s'ha fet a totes les cases on viuen persones de més de 65 anys i també hi ha fullets i imants disponibles a l'Ajuntament, oficines de Serveis Socials i Biblioteca.

 

 

CONSELLS PER A MILLORAR LA SEGURETAT DE LES PERSONES MAJORS DE PICANYA

Al carrer
Camine per la part interior de la vorera, amb la bossa en el costat de la paret. Utilitze preferentment bosses d'ansa o que no porten corretja.
No accepte cap proposta que li oferisquen pel carrer, per avantatjosa que li semble. Desconfie de persones presentant-se com a familiars de familares o amics d'amics o amb frases com No et recordes de mi?. 
O dels qui es presenten amb un problema que es resol amb “uns euros” com ara bitllets de tren, compra de medicaments...
Evite portar joies o altres objectes de valor i protegisca la seua bossa o cartera en les grans aglomeracions de gent. 

A casa

No òbriga la porta de la seua casa a persones desconegudes.
Desconfie sempre de qui anomene i diga representar a un organisme públic (ni tan sols teleassistència o uns altres), empresa o associació. Qualsevol cita haurà d'estar prèviament concertada. 
Rebutge completament els serveis tècnics, o vendes, que no hagen sigut sol·licitats per vosté. El personal d'aquestes empreses, encara amb la seua autorització i cita concertada, ha d'identificar-se mitjançant la corresponent acreditació abans d'accedir al seu domicili. Exigisca aqueixa acreditació.

Per telèfon
Desconfie de trucades no sol·licitades, especialment aquelles amb ofertes “molt avantatjoses” que han d'aprofitar-se de forma molt ràpida.
No facilite mai dades personals ni dades bancàries. Ni bancs, ni empreses, ni serveis públics criden MAI per a sol·licitar dades de comptes, targetes, etc...
Aprenga a utilitzar avantatges del seu telèfon com els “números favorits” i incloga en aquest llistat els números de les seues persones més pròximes i també el de serveis com a policia local, Ajuntament, emergències, telèfon per a comunicar la pèrdua de targetes...
Utilitzar aplicacions de geolocalització compartida amb familiars també és una bona opció en eixides al camp, amb bicicleta, etc...
Existeixen models de telèfon especialment adaptats a les necessitats de les persones majors i fins i tot amb polsadors que realitzen crides automàtiques per a demanar ajuda.

En el banc
Si ha d'utilitzar un caixer automàtic, no porte anotades les claus de les seues targetes, procure memoritzar-les. Acudisca de dia, en hores amb tràfic de persones al carrer i vigile els voltants. No servei grans quantitats de diners.
En cap cas accepte ajuda oferida per persones desconegudes.
Procure anar acompanyat/a quan haja de signar documents o si ha de realitzar cobraments o pagaments de certa importància.

En internet
No confie en suposats missatges del seu banc en els quals li sol·liciten les seues claus secretes o els números de les seues targetes bancàries.
Rebutge per complet correus amb missatges alarmistes o amb l'anunci de grans beneficis. També aquells que li animen a “fer clic ací” per a resoldre algun problema o rebre algun premi.
No realitze compres en pàgines que no li garantisquen la seguretat de les seues dades. Desconfie de les grans ofertes.
Siga previngut en xarxes socials. És mala idea, per exemple, indicar que s'està fora de casa (de vacances) i que, per tant, la nostra casa està buida.

 

Finalment, recorde que si és víctima d'un delicte ha d'intentar mantindre la calma i, si pot, fixe's en detalls que puguen ajudar a identificar a la persona que ha comés el delicte. 


Si és víctima d'un delicte, pose's en contacte amb la Policia Local de Picanya al més prompte possible.
POLICIA LOCAL DE PICANYA
Av. Sanchis Guarner 2 (darrere de l'Ajuntament direcció a l'església)
Tf: 961 594 461
649 987 098
Atenció 24h tots els dies.

 folletos_imanes

 

Galeries relacionades
Homenatge al soci de major edat
11 de de gener de 2023

Homenatge al soci de major edat

Teatre de Persones Majors.
03 de de juliol de 2018

Teatre de Persones Majors.