25anys_recreo_cross
03 de de març de 2016
Vint-i-cinc anys de Recreo-Cross de la Dona
Demà 25a edició d'este recorregut entre la festa, l'esport i la reivindicació
Hui en dia estem ben acostumats i acostumades a veure curses atlètiques per a dones. L'explosió del "running" junt a la incorporació de la dona a la pràctica esportiva ha fet molt populars estes proves. No era així al 1991, i molt menys a un poble menut com Picanya. Sols la inquietud de qui aleshores era responsable d'esports municipal, Vicent Pastor, les ganes de l'Ajuntament de Picanya per promoure la pràctica esportiva entre les dones i la complicitat de l'Associació de Mestresses de Casa Tyrius van fer possible un primer Recreo-Cross de la Dona plantejat, ja des de la seua primera edició (a la que van participar unes 75 dones) com una invitació a les dones a fer un primer pas en el món de l'esport, a fer un primer pas al carrer, a l'espai públic, a fer un primer pas en la reivindicació del seu paper social tot al voltant de la data del 8 de març, dia internacional pels drets de les dones. Fou un primer pas, després han arribat molts més. Les dones, també en el món de l'esport, han anat avançat i amb elles, el Recreo-Cross de Picanya que ja és cita obligada per a vora 2.000 dones arribades de tota la comarca contagiades per l'esperit del Recreo-Cross, un recorregut col·lectiu a mig camí entre l'esport, la festa, la reivindicació i la trobada amb amigues i companyes.

Una prova diferent
Poc després del seu neixement, el Recreo-Cross esdevingué comarcal. L'Ajuntament de Picanya va anar convidant als diferents pobles de la comarca a participar d'esta activitat i poc a poc, el Recreo-Cross de Picanya començà a formar part de les programacions al voltant del 8 de març de tots els ajuntaments de les rodalies. El Recreo-Cross no és una cursa atlètica pròpiament dita, tot i que sempre s'han donat guardons a les primeres en arribar al Poliesportiu Municipal, punt i final del recorregut per l'horta de Picanya. No és una festa, tot i que música, balls, càntics i bon humor no falten ni a l'eixida ni a l'arribada. No és un berenar, tot i que l'Ajuntament de Picanya sempre ha aportat entrepans, refrescos i aigua, i tampoc és una manifestació, tot que, qui ha vist un Recreo-Cross, sap que aquelles dones que ocupen places i carrers durant el Recreo-Cross deixen ben clar que estan allà per a reivindicar-se, de forma orgullosa, com a dones i com a part fonamental de la nostra societat. No és res de tot això i ho és tot al mateix temps. El Recreo-Cross és com Picanya, diferent.

Celebració dels 25 anys
Ahir dimecres 2 de març tingué lloc, al Centre Cultural, l'acte de celebració de les 25 edicions del Recreo-Cross de la Dona. Allà es va retre homenatge a aquelles persones i entitats que han fet possible este esdeveniment. Vicent Pastor, responsable d'esports municipal durant molt anys i "pensador" del projecte. L'Associació "Amas de Casa Tyrius" amb Paquita Company, secretària de l'associació al capdavant des de la primera edició de la que sempre compta, amb un somriure, com després de la proposta de Vicent de fer una prova esportiva per a dones, van tindre que anar a comprar-se un xandall i unes esportives perquè, simplement, no havien tingut mai. De fet, en este acte van aprofitar per a cridar a l'escenari a les dones que formaren part del primer cartell del Recreo-Cross, "les úniques que tenien xandall" digué Paquita.

cartell_1r_recreo_cross
Cartell del primer Recreo-Cross de la Dona - 1991


Les Tyrius junt als grups de gimnàstica de persones majors (també homenatjades) han estat, des de la primera edició, peces fonamentals d'este Recreo-Cross per les seues mans passen els 2.000 entrepans i 2.000 samarretes que es lliuren per la vesprada a les participants. Uns entrepans per als que el Recreo-Cross sempre ha comptat amb la col·laboració de Cárnicas Serrano què en estos vint-i-cinc anys ha deixat ben clar el seu compromís social amb el món de l'esport, la vida sana i, molt especialment, la seua aposta per la igualtat entre homes i dones. De fet, ahir fou Carmen Serrano, Directora de Relacions Institucionals i Consellera de Cárnicas Serrano la que va acudir en persona a recollir el reconeixement com a entitat col·laboradora del Recreo-Cross.
En els darrers anys el club d'atletisme Camesllargues de Picanya també ha esdevingut una peça clau en el desenvolupament d'esta prova. Parcipen de l'organització, del repartiment de material, de la seguretat del circuït i de tot allò que siga necessari. Mara del Valle, presidenta del club, va recollir tambe la distinció corresponent de mans del nostre Alcalde Josep Almenar.
Per últim, però no menys important, també va recollir la seua distinció el Consorci Esports Horta, l'entitat supra-municipal què aglutina als Ajuntaments de l'Horta Sud què, any rere any, han col·laborat en estos 25 anys de Recreo-Cross. 

25anys_recreo_cross
Els guardonats i les guardonades en este 25é aniversari


Este divendres la 25a edició
Demà divendres 4 de març arriba la 25a edició. Una edició ben especial que té prevista la participació de prop de 2.000 dones arribades dels pobles d'Alaquàs, Albal, Alcasser, Aldaia, Alfafar, Almussafes, Barri del Crist, Catarroja, Massanassa, Picassent, Paiporta, Quart de Poblet, Xirivella, Silla, Torrent i, per suposat Picanya. Una participació rècord en la història d'este esdeveniment i com correspon a la celebració de quasi un quart de segle de vida.
Per molts anys!
Per moltes dones!


Ací teniu totes les imatges de l'Acte:
http://www.picanya.org/informacio/publicacions/fotografies/galeries-d-imatges/i/9912/219/celebracio-25-anys-del-recreo-cross-de-la-dona 

Ací teniu el vídeo de celebració dels 25 anys de vida del Recreo-Cross:
http://www.picanya.org/informacio/picanya-tv/programacio/esports-i-salut/i/9915/264/25-anys-recreo-cross-de-la-dona












Galeries relacionades
Recreo-Cross de la Dona
01 de de març de 2024

Recreo-Cross de la Dona

Recreo Cross de la Dona
03 de de març de 2023

Recreo Cross de la Dona

27é Recreo-Cross de la Dona
02 de de març de 2018

27é Recreo-Cross de la Dona

Vídeos relacionats
31 Recreo-Cross de la dona
01 de de març de 2024

31 Recreo-Cross de la dona

30é Recreo-Cross de la Dona
03 de de març de 2023

30é Recreo-Cross de la Dona