temp_media_octubre_2014
03 de de novembre de 2014
Acaba el més d'octubre més càlid i eixut de la història
La temperatura ha estat 2'6º superiors a la mitjana i la pluja un 80% inferior
Ja fa anys (dècades) que venim escoltant parlar del canvi climàtic. De la negació inicial i la posterior "posada en dubte", auspiciada pel lobby de les empreses petroleres, s'ha passat a la situació actual en la que el 97% de la comunitat cientírica afirma amb claredat que el canvi climàtic està succeïnt ja i que està generat pels gasos d'efecte hivernacle i la destrucció de la massa forestal i els arbres.

Acaba el més d'octubre més càlid i eixut de la història
Hui, a este web publiquem el resum de dades climatològiques del mes d'octubre i el resultat no pot ser més devastador: estem davant el mes d'octubre més càlid i eixut des de que tenim dades. La temperatura mitjana ha estat de quasi 22 graus i la pluja ha estat de 2'5l per metre quadrat cosa que situa a este mes d'octubre com el menys plujós des de que tenim dades climatològiques al nostre poble.

Dades de rècord a la Comunitat Valenciana 
Les informacions publicades per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) presenta les següents conclussions sobre l'oratge a la Comunitat Valenciana durant el mes d'octubre: 

"Al igual que ocurrió hace un año, en octubre de 2013, el mes de octubre de 2014 ha sido un mes extremadamente cálido y muy seco en la Comunidad Valenciana. La temperatura media ha
sido 18.9ºC que es 2.6ºC más alta que el promedio normal (16.3ºC) y, en comparación con la serie de temperatura media de octubre del periodo de 30 años 1981-2010, lo califican como un mes de
octubre extremadamente cálido.
Pluviométricamente el mes ha sido muy seco. La precipitación media ha sido de 14.6 l/m2 que es un 80% inferior al valor climatológico normal (71.0 l/m2)."

I publica les següents gràfiques referides a la temperatura i la pluja a la Comunitat Valenciana

temp_media_octubre_2014
pluja_media_octubre_2014
Font: AEMET


Conseqüències 
Este "permanent estiu" en el que estem instal·lats comporta greus dificultats a la nostra societat: desaparció del gel dels casquets polars, pujada del nivell del mar, greus problemes en l'agricultura i ramaderia i fins i tot l'increment de plagues d'insectes i l'extensió de determinades espècies fins ara limitades a les zones tropicals. La Comunitat Valenciana n'és un bon exemple de tot això. Milagros Fernández de Lezeta, directora general de l'Associació Nacional d'Empreses de Control de Plagues (Anecpla), va destacar ja a l'any 2010 la importància del canvi climàtic en l'expansió de noves plagues. Així va explicar que les temperatures més càlides durant l'hivern, contribuixen a la proliferació i assentament de determinades espècies, especialment dels insectes. El canvi climàtic està darrere de l'arribada de noves espècies.

Control permanent sobre els insectes
Davant esta situació l'Ajuntament de Picanya, per mitjà d'una empresa especialitzada amb seu al nostre poble, manté un control permanent amb intervenció constant i tasques tant de prevenció, com d'estudi, anàlisi i eliminació si cal. 
A les escoles públiques es realitzen revisions als mesos d'abril, juliol i desembre i sempre que són requerides per la direcció dels centres. Per raons evidents a les escoles és impensable la realització de tractaments preventius, no seria acceptable que xiquets i xiquetes estigueren exposats a este tipus de productes de forma permanent. El control de mosquits, sempre difícil al nostre poble per les seues característiques, a diferents punts del poble i, molt especialment a la zona del barranc, es realitza permanentment però molt especialment als mesos de juny, juliol, agost, setembre, octubre i novembre.

Atenció personalitzada
Totes els requeriments i queixes que arriben a l'Ajuntament per qualsevol mitjà (en persona, via web, via aplicació per a mòbils, per teléfon...) són ateses. Aquelles que són presentades a nivell individual, per un veí/veïna reben resposta directa per part de l'empresa que presta el servei. El ciutadà/na rep una telefonada i, si és necessari un tècnic de l'empresa es desplaça fins al domicili del veí/veïna per tal d'avaluar, en directe, la situació. Ben a sovint, els problemes tenen origen a l'interior de les cases particulars (imbornals, desaigües, piscines amb manteniment deficient...) i ahí l'Ajuntament no té competència per a intervindre d'una manera inmediata. 

Col·laboració ciutadana
Realment no és realista, ni probablement desitjable, pensar en un entorn completament "estèril" amb presència zero d'insectes o rosegadors. Pensem, per exemple que l'ús intensiu d'insecticides és el que està portant a la desaparició de les abelles i amb elles, les possibilitats de polinització de moltes plantes, un problema extraordinàriament greu. 
És, evidentment, molt necessari, garantir el control d'insectes i rosegadors a uns nivells safisfactoris i en eixe sentit és ben important la col·laboració ciutadana. És important informar a l'Ajuntament quan es detecten focus de problemes i que, d'esta manera, l'empresa de control puga avaluar la situació i intervindre i també és important seguir determinades pautes, especialment en el cas de propietaris de camps, jardins, horts, piscines i, fins i tot plantes.
Com a exemple, ací teniu uns consells a l'hora de previndre la propagació del mosquit tigre i que també són aplicables en el cas d'altres insectes:
http://www.picanya.org/poble/entorn-i-oratge/accions/i/6470/156/recomanacions-per-a-evitar-la-propagacio-del-mosquit-tigre

La necessitat d'abordar el problema del canvi climàtic
Tot això ens ha de fer pensar en la necessitat d'abordar de forma decidida la problemàtica del canvi climàtic. De fer bona aquella dita de "pensar globalment i actuar localment". A nivell local sembla que poca cosa podrem fer per reduïr les emissions de CO2 a nivell planetari però és segur que un poble com el nostre, amb una mitjana d'arbres i zones verds molt superior a la mitja nacional ha d'estar aportant el seu granet de sorra en l'eliminació del CO2 atmosfèric. L'actitud de totes i tots, si reduïm l'ús dels cotxes en els desplaçaments locals, si aprofitem els sistemes de reciclatge, si optimitzem el nostre consum energètic... també és ben important.