Vila Rosita acollirà els pròxims 15, 16 i 17 de juny la tercera edició del Festival dels Horts: música de cambra amb sabor a terra de Picanya (València). Després de la cancel·lació de l'any passat a causa del coronavirus, la Societat Filharmònica de Picanya i el seu director artístic, Antonio Galera, presenten un programa ambiciós que té com a principal objectiu consolidar aquesta iniciativa que compta amb el suport de l'Ajuntament de la localitat i l'Institut Valencià de Cultura i la col·laboració de l'Hort de Montesinos, la Fundació Cañada Blanch i Clement Pianos.
La participació de l'escriptora Elvira Lindo, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, marca la proposta d'enguany, que vol mostrar-nos la importància que tenen l'educació i la cultura per a superar qualsevol adversitat, protegir-nos de la barbàrie i transmetre saviesa popular. Ho explica l'escriptora en Literatura al Compàs, un text que estrenarà dramatitzat i musicat en el festival al costat del pianista Antonio Galera i amb el qual després viatjaran al Festival Música en Segura (Jaén). La producció, que compta amb la col·laboració en la direcció escènica de la companyia Cashalada, és un homenatge a les cançons populars que escoltem des de la més tendra infància.
Com explica Cristina Escrivà en el llibre Els Horts Solidaris (Pont Vell, 2011), els horts de Picanya van funcionar com a Colònies Escolars per als xiquets evacuats de Madrid durant la Guerra Civil, sent per a ells refugi i lloc de pau. Allí la seua professora els contava contes, llegien poemes de Lorca o Machado i, cantant, intentaven abstraure's del drama que havien deixat arrere.
Aquesta temàtica enllaça amb el projecte del Xiquet i la Bèstia d'Elvira Lindo, convertit en 2018 en un conte amb música de Jarkko Riihimäki estrenat pel Linien Soundkraft en el Admiralspalast de Berlín. El conte narra la història del pare d'Elvira, Manuel Lindo, i les seues aventures com a xiquet de la guerra. Es tracta d'un relat dur però preciós i molt tendre, i té el detall personal que María Lindo, la impulsora d'aquest projecte, és la néta de la família que va acollir a Manuel.
En la seua presentació a Picanya comptarà amb l'escriptora com a narradora i la interpretació del Linien Soundkraft, ensemble internacional integrat per Ander Perrino (contrabaix i direcció musical), Rodrigo Bauzà (violí), Constance Ricard (violoncel) i María Lindo (corno anglés i direcció artística).
El programa del festival es completa amb la interpretació del Quartet per a la fi dels temps d'Olivier Messiaen, obra estrenada el 15 de gener de 1941 davant 500 reclusos del camp de concentració de Görliz (Alemanya), en el qual també va estar presoner el compositor francés durant la Segona Guerra Mundial. Seran els seus intèrprets la clarinetista local Lidia Tejero, Rodrigo Bauzà (violí), Constance Ricard (violoncel) i Enriqueta Somarriba (piano).
Les complicades circumstàncies que han embolicat l'organització d'aquesta tercera edició del festival fan d'ella una cita molt especial. Segons Antonio Galera, director artístic, “estem desitjant obrir-vos les portes de Vila Rosita i presentar-vos una programació que tant artistes com equip tècnic estem preparant amb molt d'afecte. Volem donar la benvinguda a l'estiu amb el Festival dels Horts, i que aquest supose la volta a una relativa normalitat en el desenvolupament de les nostres activitats”.
PROGRAMA
Dimarts 15 de juny. 20 h. Literatura al compàs (estrena absoluta)
Intèrprets: Elvira Lindo, narradora i Antonio Galera, piano.
Dimecres 16 de juny. 20 h. Quartet per a la fi dels temps d'Olivier Messiaen
I. Liturgie de cristall
II. Vocalise, pour l’ange qui annonce la fi du temps
III. Abîme dónes oiseaux
IV. Intermède
V. Louange à l’Éternité de Jésus
VI. Danse de la fureur, pour els sept trompettes
VII. Fouillis d’arcs-en-ciel, pour l’Ange qui annonce la fi du temps
VIII. Louange à l’Immortalité de Jésus
Intèrprets: Lidia Tejero, clarinet; Rodrigo Bauzà, violí; Constance Ricard, violoncel i Enriqueta Somarriba, piano.
Dijous 17 de juny. 20h. El Xiquet i la Bèstia, conte musical (estrena a València)
Música de Jarkko Riihimäki (1984) i text d'Elvira Lindo
Intèrprets: Elvira Lindo, escriptora i narradora i Linien Soundkraft integrat per Ander Perrino, contrabaix i direcció musical; Rodrigo Bauzà, violí; Constance Ricard, violoncel i María Lindo, corno anglés i direcció artística.
Activitats complementàries
Dilluns 14 de juny. 19h. Divulgació històrica de l'entorn
Presentació del llibre “Les Alqueries de Picanya” amb Josep Almenar (alcalde de Picanya), Joaquín Vila-Belda (autor) i Alfred Ramos (director del IDECO).
Taula redona: “Festival dels Horts. Per què ací?” amb Vicente Montesinos i Danusia Pustkowska (propietaris de l'Hort de Montesinos-Vila Rosita), Amparo Casabán (arquitecta membre del CEL) i Carlos López-Olano (periodista i professor de la Universitat de València).
Residència artística en Vila Rosita
Com en anteriors convocatòries, els músics gaudiran d'una residència artística en Vila Rosita durant la qual conviuran i treballaran el repertori a interpretar en cadascun dels concerts. Això és possible gràcies a la col·laboració de la família Montesinos que obri als intèrprets i al públic en general les portes de Vila Rosita, una finca situada enmig de l'horta valenciana, envoltada de tarongers i a tan sols 10 km. de la ciutat de València.
Activitats complementàries
Com a complement al festival, el dilluns 14 de juny tindran lloc en Vila Rosita dues activitats. D'una banda, la presentació del llibre Les Alqueries de Picanya amb la participació de Josep Almenar (alcalde de Picanya), Joaquín Vila-Belda (autor) i Alfred Ramos (director del IDECO) i, a continuació, una taula redona en la qual, sota el títol “Festival dels Horts. Per què ací?,” intervindran Vicente Montesinos i Danusia Pustkowska (propietaris de l'Hort de Montesinos – Vila Rosita), Amparo Casabán (arquitecta membre del CEL) i Carlos López-Olano (periodista i professor de la Universitat de València).
Mesures de seguretat, entrades i accés
Amb l'objectiu de garantir la seguretat dels assistents s'ha cregut convenient prescindir dels micro concerts previs oferits en diferents punts de l'Hort en les edicions anteriors i mantindre únicament un concert principal que se celebra en l'entrada de la casa.
Així mateix se seguiran els protocols establits per les autoritats competents en quant a l'ús de màscares i manteniment de la distància de seguretat, mesures que faran de Vila Rosita un espai segur per a tots els assistents.
Tant les entrades com els abonaments per a tot el festival es poden adquirir de manera exclusivament telemàtica a través de la web del Festival: www.festivaldelshorts.com
Així mateix, amb la finalitat de fer del Festival una proposta sostenible, enguany els assistents acudiran caminant o amb bici a Vila Rosita des de Picanya a través del carril bici-per als vianants Camí dels Horts, reservant-se l'aparcament per a ús exclusiu de persones amb mobilitat reduïda.
El Festival dels Horts és possible gràcies a l'Ajuntament de Picanya, la Família Montesinos, l'Institut Valencià de la Música, la Fundació Cañada Blanch i Clement Pianos, als quals cal sumar la col·laboració de nombroses persones i empreses locals i del sector musical.
Enllaços relacionats:
www.festivaldelshorts.com
https://antoniogalera.com/
http://www.elviralindo.com/blog/
https://www.facebook.com/Linien-Soundkraft-107271101504325
Video II edició: https://youtu.be/QOtiOj_9s8M