2020_01_30_levante_patrimoni_passeig_murals_web
30 de de gener de 2020
Hui el diari Levante-EMV publica "Picanya, passeig de murals"
Com a part de l'especial sobre Patrimoni Cultural valencià

Hui (dijous 30/01/2020) el diari Levante-EMV al seu especial dedicat al Patrimoni de l'Horta Sud dedica un article als murals del nostre poble.

TEXT DE L'ARTICLE  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Picanya, passeig de murals

Més de 20 peces plenen el poble de color

A finals dels anys 80 el poble de Picanya va encetar el camí, ara comú a molts pobles i, però en aquell moment ben novedós, d’incorporar l’art al seu paisatge urbà.

En estos prop de quaranta anys els carrers i les places de Picanya s’han anant plenant de tot tipus d’intervencions. Trobem des de murals de gran format com els realitzats, en els primers anys, per l’alumnat de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de València d’aspecte molt clàssic a intervencions de format reduït o, fins i tot, de tipus més conceptual.

Els murals a Picanya han ocupat des de mitjaneres, a casetes de servei, murs de càrrega, dipòsits… de fet, en els darrers anys l’art urbà ha transformat molts elements poc estètics en peces de gran atractiu que han aprofitat les condicions de l’espai on han estat creades. Així podem trobar un depòsit de combustible transformat en un enorme llàpis gegant (en un treball de clara influència Pop), una caseta de serveis convertida en un tríptic sobre el pas del temps o els murs del Mercat Municipal reinterpretats  en llenços on veure retrats de Picasso, Dalí, Frida Kalho, Mariscal...

Respecte a autores i autors, en els darrers anys l’Ajuntament ha prioritzat la contractació d’artistes locals amb el doble objectiu de la creació de murals i també de donar als artistes locals l’opció de deixar una mostra del seu treball al seu propi poble i fer un poc de currículum. Tot i així també trobem peces d’artistes d’altres punts del territori nacional i fins i tot, de procedència internacional. Esta varietat genera una gran riquesa d’estils que van des d’estètiques de tall clàssic i academicista, a propostes molt modernes amb solucions contemporànies.

La temàtica també és molt diversa, podem disfrutar des de la deconstrucció del poema “Els amants” de Vicent Andrés Estellés a un mural dedicat a la Festivitat de la Preciosíssima Sang patró del poble. Trobem murals sense més intenció que el gaudi artístic (arquitectures il·lusòries, reinterpretacions de l’obra d’artistes de reconegut prestigi, retrats…), o també d’altres amb missatge social i de reivindicació de valors com ara la lluita contra la violència de gènere, el respecte a les diverses orientacions sexuals, la promoció de la lectura i l’estima pels llibres… murals que ens animen a pensar i reflexionar i murals que ens sorprenen amb enginyosos "Trompe l´oeil".   

El conjunt final és una mostra de més de vint peces, que creix cada any i que es poden disfrutar en un senzill passeig que, a més, podem trobar, amb la catalogació completa de cada obra, al web municipal: ACÍ


2020_01_30_levante_patrimoni_passeig_murals_web

Galeries relacionades
Temps confinat
31 de de març de 2021

Temps confinat

Vídeos relacionats
Mural Sorolla
11 de de desembre de 2020

Mural Sorolla

Notícies relacionades