Ahir dijous 19 de setembre el Saló d'Actes de la Ciutat Administrativa 9 d'Octurbre va acollir l'acte de lliurament dels premis que, amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, organitza, des de fa tres anys, la Generalitat Valenciana.
Amb estos premis, la Generalitat Valenciana, vol reconèixer aquells projectes (desenvolupats als pobles i ciutats de tota la Comunitat Valenciana) que tracten de promoure una mobilitat sostenible i saludable i que avancen, per tant, en el camí de la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica.
Premi per a les actuacions d'ampliació de la xarxa de carril-bici
En esta edició 2019 el jurat ha premiat, entre un total de 54 projectes presentats a tota la Comunitat Valenciana, els treballs d'ampliació, millora i interconnexió de la xarxa de carril bici de Picanya. Uns treballs dels que s'ha volgut destacar el seu caràcter d'exemple de promoció tant de la mobilitat sostenible com de l'activitat física i de l'esport.
Josep Almenar, Alcalde de Picanya, va recollir el guardó de mans d'Arcadi España Arcadi Espanya, Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana.
Una xarxa de 18 quilòmetres amb més de 30 anys de treball
La xarxa de carril bici del nostre poble va encetar-se amb el tram entre Picanya i Torrent. Fou el primer tram de carril bici de la comarca de l'Horta Sud. Era, aleshores, una iniciativa pionera, eren anys en els que la contaminació de l'aire, el canvi climàtic, la necessitat d'una mobilitat més sostenible... eren conceptes llunyans i poc coneguts. Ara, quan segons dades de la Unió Europea, la contaminació és la causa de més de 350.000 morts primerenques al vell continent, i desastres com la gota freda de fa ben poc, deixen ben clara la perillositat del canvi climàtic, la necessitat de repensar el nostre model de mobilitat resulta indiscutible.
Al 2018 i el que va de 2019 Picanya ha continuant apostant per ofererir vies segures a aquelles persones que deixen de banda el vehicle privat (principal causant de les emissions de partícules contaminants) i opten per caminar, la bicicleta, el patinet elèctric... en benefici de totes i tots.
Així s'han construit nous trams de carril bici, s'han interconnectat altres, s'han habilitat vies de preferència per a bicicletes i vianants i s'han posat en marxa diferents iniciatives (re-obertura de l'aparcament municipal, educació vial, rutes segures per a anar a l'escola, etc...) per tal de reduïr l'ús, moltes vegades molt abussiu, del vehicle privat.