DSC_0080
07 de de març de 2019
Les doctores Emilia Morallón i Duna Roda guanyen els primers premis Concepción Aleixandre
L'acte de lliurament comptà amb la presència de la rectora de la Universitat de València Mavi Mestre

Ahir dijous 7 de març, el Centre Cultural acollí l'acte de lliurament dels primers premis “Concepción Alexandre” per a dones científiques valencianes. Un acte que fou presentat per la catedràtica de bioquímica i biologia molecular de la Universitat de València, Emilia Matallana, i que va comptar amb l'assistència de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre entre altres personalitats.  

Uns premis diferents en clau feminista i científica

Sota el nom “Concepción Aleixandre”, l'Ajuntament de Picanya ha posat en marxa una convocatòria de premis que vol rentre homenatge a una dona valenciana nascuda en 1862 que va saber combinar la medicina, en l'especialitat de ginecologia, amb la pedagogia i que va ser inventora, activista, feminista i sufragista. Aleixandre fou la novena dona espanyola a tenir un títol universitari i, en uns temps en els quals la presència femenina en la ciència era quasi inexistent. Aquests premis, únics en la seua singularitat, han de ser doncs, estímul i reconeixement al treball de les dones en l'àmbit de la ciència a la Comunitat Valenciana.

Premis en la 1a edició

Premi local
La picanyera Dra. Duna C. Roda Boluda ha estat premiada en la categoria local. Alumna de l'Escola Gavina i de l'IES Enric Valor, Duna és llicenciada en geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, va cursar l'últim any de carrera becada en la University of Califòrnia Santa Creu; i el màster en la University College London amb una beca de l'Obra Social La Caixa. Doctorada en Geomorfología Tectònica per l'Imperial College de Londres, actualment desenvolupa el seu treball en el GFZ de Potsdam, el Centre d'Investigació Alemany de Geociències, després d'haver rebut en 2018 la prestigiosa Beca Marie Curie de la Unió Europea. 

 

Premi categoria Comunitat Valenciana
La Dra. Emilia Morallón Núñez va rebre el Premi en la categoria Comunitat Valenciana. És doctora en Ciències Químiques per la Universitat d'Alacant, centre en el qual desenvolupa la seua activitat com a catedràtica des de fa 30 anys. El seu treball com a investigadora s'ha centrat en la síntesi i modificació mitjançant mètodes electroquímics de diferents materials per a aplicacions en l'emmagatzematge i generació d'energia, en biosensores per a la detecció de compostos d'interès en medicina i el tractament de contaminants.

Menció honorífica
Així mateix, el Jurado ha atorgat un esment honorífic en aquesta primera edició dels premis per la seua destacada trajectòria a la Dra. María Blasco Marhuenda, biòloga molecular, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques i Cap del grup de Telómeros i Telomerasa (CNIO). Científica especialitzada en els telómeros i la telomerasa. Durant més de 20 anys, el treball de Blasco s'ha centrat a demostrar la importància dels telómeros i de la telomerasa en el càncer, així com en malalties relacionades amb l'envelliment.  

Uns premis amb futur
El Jurat ha volgut manifestar l'elevada qualitat de les 42 candidatures presentades en ambdues modalitats, tot i destacant la presència de trajectòries científiques extenses així com a emergents. Molt destacable és la gran resposta que ha rebut aquesta convocatòria, i cal destacar el suport d'Universitats, Centres d'Investigació, Associacions i persones dedicades a la ciència que han felicitat i donat suport als Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana. Premis que aspiren a convertir-se en un referent per a aquelles joves investigadores que desitgen desenvolupar en un futur les seues carreres científiques. 
A més, en el transcurs de l'acte s'han avançat algunes novetats de la segona edició, les bases de la qual es presentaran al maig. Entre elles es desdoblegarà la categoria local en un Premi Beca d'Investigació destinat a predoctorales i un altre Premi a la trajectòria i la categoria Comunitat Valenciana es desdoblegarà en Premi a la trajectòria consolidada i Premi a la trajectòria emergent.


Galeries relacionades

Acte de condemna de la violència cap a les dones

Dia internacional contra la violència cap a les dones

Art al carrer 2021

9a edició

Art al Carrer

Edició 2020

Acte d'homenatge a Carmen Alborch

Imatges de l'acte homenatge a Carmen Alborch celebrat al context de "Els dies de les Dones" 2019 al Centre Cultural

1a edició dels Premis Concepción Aleixandre per a dones científiques

Les doctores Emilia Morallón i Duna Roda guanyen els primers premis Concepción Aleixandre

7a Edició de la Mostra "Art al carrer"

Mostra de treballs plàstics al voltant del món de la igualtat entre homes i dones organitzat per l'associació Dones de Picanya i l'Ajuntament

Acte de condemna a la violència cap a les dones

Imatges de l'acte de condemna de la violència cap a les dones celebrat el divendres 24 de novembre de 2017 amb la participació de diferents entitats del nostre poble.

25é Recreo-Cross de la Dona

Imatges del 25é Recreo-Cross de la Dona celebrat el divendres 4 de març de 2016. 2a edició del Corre-Cross de la Dona.

Acte de rebuig a la Violència de Gènere

Acte de rebuit a la violència de gènere. Rèplica de l'acció de l'artista mexicana Elina Chauvet "Zapatos rojos contra la violencia". Pl. Espanya.

Acte de signatura de la renovació de l'Acord Ciutadà contra la violència de gènere

Imatges de l'acte de signatura de la renovació de l'Acord contra la violència de gènere al Centre Cultural de Picanya el dimarts 24 de novembre de 2015

6a Edició concurs pintura ràpida

Imatges del 6é concurs de pintura ràpida Vila de Picanya celebrat el dissabte 16/06/12 organitzat per l'Associació d'Alumnat d'EPA i l'Ajuntament de Picanya. El primer premi fou per a Ricardo Ruiz Frau, el segon per a Maria Pastor García i l'accèssit local per a María del Mar Olivares.

Acte de lliurament del Premi Llig Picanya a José Luís Sampedro

Acte de lliurament del Premi Llig Picanya a José Luís Sampedro dins el programa del Maig Literari 2012. Dilluns 4 de juny al Centre Cultural de Picanya.

Acte de lliurament dels Premis Camí de la Nòria i homenatge a Marc Granell

Maig literari 2012. Acte de lliurament dels Premis Camí de la Nòria i homenatge a Marc Granell. Centre Cultural de Picanya31/05/12
Notícies relacionades

Oberta la 5a edició dels Premis Concepción Aleixandre a la Dona Cientítica Valenciana

Enguany es premiaran trajectòries en matèria de CIÈNCIES SOCIALS: Sociologia, Antropologia, Ciències Polítiques, Psicologia, Pedagogia, Treball Social, Educació Social i Relacions Laborals

Art feminista als balcons del nostre poble

11a edició de la mostra "Art al carrer"

Exposició "Sé mi cómplice, stop trata"

2 al 19 de febrer a la Sala d'Exposicions

Programació d'activitats al voltant del 8 de març

Tallers, xerrades, teatre... per una societat més igual entre dones i homes

"Art al carrer" plena els balcons de Picanya de color i reivindicació feminista

Publiquem 3 galeries amb les fotografies de les obres

La mostra Art al Carrer celebra el seu 10é aniversari

El cartell d'esta edició tan especial està dissenyat per l'artista picanyera Clara-Iris Ramos

Acte homenatge a les víctimes de violència de gènere

25 de novembre dia internacional contra la violència cap a les dones

Màxima distinció per a Picanya al certamen "Viles en Flor" de la Comunitat Valenciana

Picanya és el poble més menut dels distingits amb 4 flors d'honor. Al certamen participen més de 40 localitats.

4a edició dels Premis Concepción Aleixandre

Suport a les dones científiques valencianes

Conferència "Coeducar per un futur en igualtat"

A càrrec de la sociòloga Marina Subirats

Educant per la igualtat i contra la violència de gènere

Campanyes de prevenció de la violència on line i de promoció de la igualtat mitjançant la lectura

Iguals i lliures

Mural ceràmic contra la violència de gènere

Feminisme i lluita per la igualtat des dels balcons

9a edició de la Mostra "Art al Carrer"

El picanyer Ángel Mora guanya el premi Joan Francesc Mira d'antrolopologia

Pel seu treball "La col·lectivització anarcosindicalista en la Guerra Civil espanyola"